- De online verkoop van verzekeringsproducten heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Het is voor een advieskantoor van groot belang dat de klant op zijn website terechtkomt. Een goed toegankelijke en klantvriendelijke site is daarvoor essentieel. Denk hierbij aan online premieberekening, een digitale polismap, mutaties en schademeldingen. Dit vraagt om investeringen, wat de kosten voor het kantoor verhoogt.
- Innovatie kan plaatsvinden door differentiatie in het verdienmodel. All-in prijzen en vergoeding op basis van uurtarief zijn in opkomst.
- De opkomst van Insurtech start-ups zorgt voor een enorme toename van chatbots en kunstmatige intelligentie-oplossingen voor een beter claimsmanagement, de opsporing van fraude, effectievere acquisitie van nieuwe klanten en kostenefficiëntere service. Voorbeelden van Insurtech start-ups zijn Schutzklick, Knip en GetSafe in Duitsland, en Insurify.
- Innovatie binnen een gemiddeld advieskantoor gaat uitermate moeizaam. De waan van de dag regeert en vaak ontbreekt het aan kennis en budget. Dit biedt enorme kansen voor YORON !
Consumenten worden kritischer, prijsbewuster en oriënteren zich steeds meer online. Klantenbinding wordt voor het advieskantoor belangrijker, maar ook steeds lastiger. De omzet en de marges komen hierdoor onder druk te staan.
Het overgrote deel van bestaande verzekeringen loopt nog via een advieskantoor, maar nieuwe verzekeringen worden steeds meer direct via de verzekeraar afgesloten. Dit zorgt voor een toegenomen concurrentie.
Bekijk kerncijfers over verzekerden, verzekeringen en verzekeraars op Verzekeraars.nl
Consumenten oriënteren zich bij hypotheken dan misschien steeds meer online, een hypotheek afsluiten doen zij nog het liefst bij een adviseur. Daarbij kiest de consument vaker voor een adviseur bij een intermediair (64%) dan een adviseur van een bank (32%) of verzekeraar (1%). Wel spreekt de consument met minder verschillende adviseurs (gemiddeld 1,5). Vaak wordt onderhandeld met de adviseur over de kosten van de dienstverlening. Dit zet verdere druk op de marges.
De populariteit van het serviceabonnement neemt af. Nog maar 6% van de consumenten sluit dit af. Een kleine maar groeiende groep consumenten sluit zonder advies (execution-only) een hypotheek af. Execution-only-aanbieders zoals bijBouwe en Hypotheek24 bieden vaker een tussenvorm zoals een telefonische 'hypotheekcoach' die formeel geen advies geeft.
Bekijk de Consumentenmonitor hypotheken op AFM.nl
Wet- en regelgevingPer 1 januari 2013 is provisie op financieel complexe producten bij wet verboden. Daaronder vallen levens- en beleggingsverzekeringen, hypotheken, overlijdensrisicoverzekeringen (wanneer samen afgesloten met een hypotheek), betalingsbeschermers, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en uitvaartverzekeringen.
Voor provisie op schadeverzekeringen zoals brand, motorrijtuigen en aansprakelijkheid bestaat geen wettelijk verbod. Het staat de het advieskantoor vrij om beloning in de vorm van provisie te blijven ontvangen of de schadeverzekeringen vrij van provisie aan te bieden. Het provisieverbod heeft effect op het verdienmodel van de financieel adviseur en heeft de omzet negatief beïnvloed.
De Wet op het financieel toezicht (Wft) waarborgt de stabiliteit van het financiële systeem en beschermt de consument. Advieskantoren dienen aan (opleidings-)eisen te voldoen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn de controlerende instanties. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet toe op naleving van de AVG. Dit alles zorgt voor een verhoogde druk op de advieskantoren.