De afkorting QR betekent Quick Response – oftewel “snelle response”.

Een QR code is bedoeld om heel snel en gemakkelijk informatie over te brengen, bijvoorbeeld een verwijzing naar iets op internet. Ze zijn niet echt nieuw, maar bestaan al sinds 1994. In de QR-code hiernaast zit een verwijzing naar de URL (locatie) van de blogs op de website van Kliksafe.
Als je met een smartphone de camera op de QR code richt, zal de telefoon voorstellen de URL te openen (op oudere telefoons moet je daarvoor eerst een hulpprogramma installeren).

In feite is een QR code niet veel anders dan de bekende streepjescode: ook daarin zit informatie verborgen, bijvoorbeeld over het product waarop de code staat. Alleen kan je in een QR code veel meer informatie kwijt. En die informatie hoeft niet beperkt te zijn tot een URL (hoewel je die wel het meeste ziet): je kunt er ook een telefoonnummer in stoppen, of een hele tekst (tot wel ruim 7000 tekens!). Je kunt er ook een Google Maps locatie in stoppen, of je visitekaartje.

Een QR code ziet er altijd ongeveer hetzelfde uit: op 3 hoeken zie je een markeringspunt. Daarmee herkent jouw telefoon dat het om een QR code gaat. De feitelijke informatie zit in de blokjes in het vierkant. Hoe meer informatie erin zit, hoe “priegeliger” de code wordt: onder aan dit blog zie je een QR code waar dit hele artikel in zit…

Wat kun je met qr codes

Op uw kantoor is het allang niet meer nodig om bordjes op te hangen met naam + wachtwoord van het Wifi netwerk, of om er naar te vragen bij uw medewerker. De oplossing? Het verbinden met een Wifi netwerk door het scannen van een QR code. Het is makkelijk, snel en veilig!

Wat we nodig hebben om deze QR code aan te kunnen maken?

  1. naam van het netwerk
  2. het beveiligingstype en het wachtwoord van het Wifi netwerk in. Dit is vaak te vinden op de Wifi router.
  3. Eventueel kunnen wij de QR code nog personaliseren
  4. Het beveiligingstype en het wachtwoord van het Wifi netwerk wordt bij het scannen van de QR code niet getoond.

 

Promote your Facebook page to get more likes and followers.

Display brochure, magazine, catalog, ebook, or any other PDF files.

Share a series of images about your products, company or events.

QR codes komen steeds meer voor als hulpmiddel bij betalen. QR codes zijn een laagdrempelige manier om mensen te laten betalen, en zowel bedrijven als consumenten maken er graag gebruik van. QR codes kan je bijvoorbeeld gebruiken om mensen te laten betalen bij binnenkomst van een evenement, of om donaties voor het Rode Kruis aan de deur op te halen. Maar, hoe doe je dit?

Probeer nu ons voorbeeld uit! Dit is een QR code met een betaalverzoek via tikkie.

Dit betaalverzoek werkt met een dynamische QR code.

Betalingsverzoek

Velen zullen bekend zijn met betalingsverzoeken. Sites of apps die betalingsverzoeken aanmaken, generen voor elk betaalverzoek een unieke link. Doordat het een unieke link is, is de meeste benodigde info al bekend en hoeft de betaler eigenlijk alleen alles te bevestigen. Een betalingsverzoek aanmaken is de eerste stap om mensen te laten betalen met een QR code.

Tikkie betaalverzoek

Waar kan je het best een betalingsverzoek aanmaken?

Bij de meeste banken kan je een betalingsverzoek aanmaken, hier moet je dan wel een rekening hebben. In plaats van een betalingsverzoek bij een bank kan je ook betalingsverzoeken bij apps zoals Tikkie aanmaken.

Het verschilt per bank/ app hoe lang een betalingsverzoek geldig blijft, hoeveel betalingen er maximaal kunnen zijn per verzoek, en hoeveel geld er in totaal kan worden opgehaald. Voor een overzicht over hoe je bij welke bank een betalingsverzoek aan kan maken en wat de verschillen onderling zijn zie de tabel rechts.

Er zijn ook zakelijke aanbieders van betaalverzoeken. Deze bieden vaak een langere geldigheid van betaalverzoeken, een hoger maximum voor een betaalverzoek of andere voordelen. Deze aanbieders kosten wel geld. Zakelijke varianten zijn onder andere van Tikkie zakelijk, Mollie, maar ook sommige banken bieden betaalverzoeken voor zakelijke doeleinden aan.

Link betaalverzoek in QR code zetten

Nu hoef je de link van het betaalverzoek alleen nog in een QR code te zetten. Sommige apps of banken genereren zelf een QR code maar die is vaak voor maar beperkte tijd te gebruiken. Als je de QR code langer wilt gebruiken is het het handigst om dit zelf te doen met behulp van een dynamische QR code.

Dit is handig omdat sommige betaalverzoeken verlopen, en indien dit het geval is kan je de link van een nieuw betaalverzoek in de QR code zetten en is hij nog steeds te gebruiken. Dynamische QR codes kun je hier aanmaken.

In je account kan je klikken op ‘maak een dynamische QR code’. Dan kan je bovenaan een titel invoeren, en in het 2e balkje de link van het betaalverzoek. Verder naar beneden kan je de QR evt. verder personaliseren met een eigen logo, design, of kwaliteit. Klik dan op afronden en opslaan en de QR code is gemaakt!

Met deze QR code kan je mensen laten betalen zolang het betaalverzoek geldig is. Als het betaalverzoek is verlopen, dan kan je simpelweg een link van een nieuw betaalverzoek in je dynamische QR code zetten. Er kan zo dus gewoon doorbetaald worden met dezelfde QR code!